Reportagen & recensioner av boken


Boken - En Sportfiskares Liv - har blivit recenserad och varit med i flera reportag i olika tidningar. Här kan du läsa om det olika reportagen.

Från bokens baksida

Carl Pallins historier, tips och råd om jakt och fiske

I denna bok samlas texter, minnen och bilder ur Carl
Pallins liv. Ett liv där jakt och fiske var medelpunkten.

Carl Pallin intresse för jakt, fiske och fiskevård var enormt
och i hans anteckningar finns allt från fiskehistorier
till information om jakt och fiske samt fakta om
vilka sjöar och tjänar sam han planterade in fisk i.
Här finns också ett och annat handfast tips som
kan underlätta livet i naturen. 


Boken är en guldgruva för alla fiskeintresserade,
men även för dem som gillar spännande
historier och bilder som på ett lättsamt sätt
berättar om livet förr.

Detta är den första i en serie böcker där Eric Matsson generöst delar med sig av det enorma material som berättar historien om hans morfar, Carl Pallin, Norrlands fiskeexpert under 1930–50-talet.

Recension från BTJ(bibliotekstjänst)

Lektör: Gunnar Svensson
Recension: En sportfiskares liv del 1

En sportfiskares liv har sammanställts av Eric Matsson, vars morfar Carl Pallin var Norrlands fiskeexpert under 1930-50-talet. Carl Pallin, som var järnhandlare, bodde i Bredbyn, centralort i Anundsjö kommun, som var något större till ytan än Blekinge. Med ett enormt intresse för jakt och fiske ägnade han mycket tid åt fiske och fiskevård och planterade in fisk i otaliga sjöar och tjärnar i området. Han gjorde också noggranna anteckningar och samlade svartvita bilder. Ur detta rika material har Eric Matsson sammanställt En sportfiskares liv, den första i en serie böcker om carl Pallin. Boken är underhållande och fylld med fiskehistorier. Den ger också många tips som kan vara användbara även idag. Utrustning och fiskemetoder är kanske annorlunda, men sportfiskeentusiastens upplevelse är säkert densamma nu som då.

Vänliga hälsningar
BTJ


 

Reportage i tidningen - Anundsjöaktuellt

Reportage i Västerås tidning

Fiskefrälst släpper bok – och blickar framåt

För Eric Matsson, Västerås kretsar det mesta kring natur och fiske. Precis som hos hans morfar Carl Pallin, som blev en legend inom jakt, fiske och naturvård redan under sin livstid. Flera av fiskehistorierna går nu att läsa i Eric Matssons bok ”En sportfiskares liv”. Carl Pallin levde i Bredbyn utanför Örnsköldsvik. Vid lediga stunder från sin järnhandel var det fiske och jakt som gällde. När jakten gick bra fiskades det mindre och tvärtom. – Jag har hört många fiskehistorier om morfar och ville att fler skulle få ta del av några, berättar Eric Matsson. Eftersom jag själv är en inbiten fiskare blev det fisket som blev huvudspåret i boken.

Rik dokumentation

Under sina levnadsår förde Carl Pallin anteckningar och samlade på dokumentation. Ett digert material som nu finns hos Eric Matsson. – Jag hann aldrig träffa min morfar som dog samma år som jag föddes. Men genom alla anteckningar har jag fått en bra bild av honom och är full av beundran. Morfar blev omtalad i hela Norrland för sitt kunnande som fiskare. Dessutom lade han ner massor av tid på att skapa fiskevårdsområden och plantera in fisk.

Många idéer

Arbetet med ”En sportfiskare liv” har gett Eric Matsson blodad tand: – Jag planerar fler böcker om min morfars liv, både som fiskare och jägare. Det finns massor av berättelser att återge. Till vardags är Eric Matsson butikschef  på Würth i Västerås. Men så fort det blir tillfälle så hittar man Eric med ett fiskespö i handen. – Jag är fiskefrälst och gillar det mesta fisket. Favoritfisket är att smyga kring en bäck och meta bäckröding. Inför framtiden har jag planer på att arrangera fiskeresor till olika platser. Dessutom har jag idéer för Svartån som skulle kunna bli ett riktigt eldorado för sportfiskare.

Chefredaktör Västerås tidning Lasse Blom


 

Reportage i tidningen - Västmanlands tidning

Västeråsaren Eric Matssons favoritnöje på sommaren är att jaga. Men det är en jakt med fiskespö i hand.

– Det är ju en jakt det handlar om. Att fiska är bland det bästa jag vet. Men jag släpper tillbaka nästan allt jag fiskar. Det är spänningen jag vill åt, säger Eric Matsson.
Spänningen men också naturupplevelsen och inte minst en chans att varva ned. För Eric Matsson är fisket det största fritidsintresset och samtidigt den totala avkopplingen, inte minst på sommaren då vädret och semestern ger ideala förutsättningar att ge sig ut på en fisketur. Han vet precis hur en perfekt sommardag ska vara.
– Då ger jag mig i väg tidigt. Jag är uppe vid fyra och går knappt och lägger mig kvällen innan. Sedan ger jag mig i väg till Dalälven och vandrar längs med vattnet med fiskespö i hand. På det viset kan jag både koppla av och få in lite på motionskontot samtidigt.
Genom att röra på sig kan han dessutom fånga de flesta slags fiskar som finns i älven. På en plats kan det vara abborre som gäller. Fem meter bort kanske det är gäddan som nappar. Ytterligare en bit längs älven trivs harren allra bäst.

Intresset för fiske har funnits i släkten i generationer. Erics morfar hette Carl ”Calle” Pallin och var något av en fiskeexpert i Norrland i mitten av förra seklet. Morfar Carl var en mångsysslare som bland annat skötte inplantering av fisk i norrländska vattendrag och även skrev ned olika berättelser samt fakta och tips om fiske. Det materialet håller Eric nu på att sammanställa till en bok som snart är färdig. Han har även planerat två uppföljare.
– Det är kul att hålla på med som en hobby. Morfar dog samma år som jag föddes så jag har inga egna minnen av honom men morsan har alltid sagt att jag är en kopia av morfar. Fiskeintresset har jag väl fått i generna.

De senaste åren har fisket fått stå tillbaka en del eftersom Eric och familjen, hustru och två barn, har byggt ett hus i Hökåsen. Nu är huset färdigt även om en del arbete med tomten återstår. Eric tror ändå att det ska kunna bli en del fiske i sommar. Inte minst på de fiskeresor som han och en kompis arrangerar i sommar och där Eric bland annat ska vara guide och hjälpa andra till bättre fiske.

– Att fiska är egentligen världens enklaste. Det tar en timme att lära sig. Ganska snart vet du när det nappar eller inte. Men du har nytta av det hela livet. För mig är det verkligen avslappning att ge sig ut och fiska en stund.

Som alla fiskare har Eric Matsson en favoritfiskehistoria:

– Jag var uppe i Dalarna för att fiska med en kompis. Det var lagom varmt ute och en perfekt dag för fiske. Efter en timme fick kompisen en stor öring på två kilo. Jag tänkte att det där ska jag bräcka. Men timmarna gick och jag som alltid får fisk när jag är där uppe fick inte napp en enda gång. Det började skymma men strax innan vi skulle ge upp så drog jag upp en öring på tre kilo. På mindre än en timme fick jag sedan tre till som var lika stora. Och den historien är helt sann?

– Javisst. Det visar bara att så länge du har draget i vattnet så kan du få fisk. Det gick ju till slut men jag hann bli rejält svettig. Kompisen var i alla fall inte så kaxig efteråt. 

Köp boken här!

En sportfiskares liv - Spännande fiskehistorier från förr.

Eric Matsson